Oliwa z oliwek 0.5 l BIO Extra Virgin zimnotłoczona (Hiszpania, La Roja) Hermanos
Aceite De Oliva Virgen Extra
Wysokiej klasy oliwa z oliwek otrzymywane w procesie wytłaczania na zimno
Producent: Almazara Ecológica de la Rioja. 100% Arbequina.
Hermanos Catalán. Do potraw na zimno
Bracia Catalán od lat samodzielnie zajmują się produkcją surowca, wytłaczaniem oliwy i rozlewaniem jej do butelek. Początku ich sukcesu można doszukiwać się już na drzewkach oliwnych, z których każde ma do swej dyspozycji 36 m2, czyli około dwa razy więcej niż przy typowej uprawie. Ich hacjenda położona jest w samym sercu plantacji oliwek, tak więc mimo iż oliwki zbierane są ręcznie, to można je poddać wytłaczaniu już w ciągu sześciu godzin po zbiorach. Sam proces wytłaczania jest w pełni mechaniczny i przebiega w temperaturze nie wyższej niż 25°C. Po umieszczeniu w kadziach ze stali nierdzewnej olej jest rozlewany do ciemnozielonych butelek. Pozwala to zachować zarówno walory smakowe, jak i dobroczynne działanie antyoksydantów. Ostatecznym wynikiem jest delikatna oliwa z oliwek, o zharmonizowanym smaku, pochodzącym bezpośrednio z wysokiej klasy gleby na której rosły oliwki. Jest ona zalecana jako składnik dań podawanych na zimno a także jako dodatek do wykwintnych i wyszukanych potraw. Pochodzenie: La Rioja, Hiszpania.
Wolne kwasy | zdolność do utleniania | wax | K 270 | M.U.F.A. | |
Amanprana Arbequina extra vierge | max. 0,25 | max. 10 | max. 125ppm | max. 0,12 | min. 75% |
Inne oleje extra virgin | max. 0,80 | max. 20 | max. 250ppm | max. 0,20 | min. 55% |