Czerwony olej palmowy

Smażona cebulaGdyby wszyscyz nas jedli więcej jedzenia wegetariańskiego mniej mięsa, bogactwa lasów deszczowych cieszyłyby sie znacznie lepszą ochroną Rezygnacja z jedzenia mięsa pozwoliłaby zyskać wystarczającą ilość powierzchni rolnej dla uprawy roślin, które zapewniłyby zdrową żywność dla całej rosnącej populacji świata. Najpyszniejsze i najzdrowsze rezultaty duszenia cebuli uzyskamy smażąc ją na czerwonym oleju palmowym. Przepis: podgrzej jedną małą łyżkę oleju palmowego na małym ogniu. Smaż krążki z cebuli do czasu, aż zrobią się złocisto-brązowe

Amanprana wprowadza pierwszy na świecie naturalny czerwony olej palmowy

Chroń bioróżnorodność i lasy deszczowe Kolumbii
Amanprana, za pośrednictwem ogólnoświatowego stowarzyszenia World Land Trust, wspiera kolumbijską organizację ekologiczną ProAves, której celem jest zachowanie naturalnych siedlisk ptaków (na przykład konury żółtolicej) i płazów zagrożonych wyginięciem oraz ochrona różnorodności biologicznej i bogactwa naturalnego Kolumbii poprzez zapobieganie masowej i nieprzemyślanej wycince lasów. Więcej informacji: www.proaves.org

Uratuj jedno drzewo w lesie deszczowym
Działające pod patronatem Davida Attenborougha stowarzyszenie World Land Trust dokłada wszelkich starań, aby chronić kolumbijski las deszczowy wraz z jego bogatą fauną i florą, które liczą około dziesięciu milionów gatunków. Kupując czerwony olej palmowy Amanprana pomagasz stowarzyszeniu w wykupie działek ziemi na terenie lasu. Sprzedaż każdego litra oleju pozwala uratować jedno drzewo. Więcej informacji: www.worldlandtrust.org

Wspomóż mieszkańców Kolumbii
Czerwony olej palmowy Amanprana produkowany jest na niewielką skalę przez rodzinne społeczności hodowców palm w regionie Magdalena i Bolívar w Kolumbii. Na prośbę Amanprany zostały im wydane bio-certyfikaty. Te niewielkie „Przymierza dla Pokoju” stanowią modelowy przykład rozwoju gospodarczego dla ubogich społeczności.

Zrównoważony rozwój przekłada się na jakość
Hodowcy ci dostają specjalne premie, dzięki czemu mogą w zrównoważony sposób podnosić jakość swojego życia, edukacji i produktów. Zebrane przez nich owoce palmowe zostają przetransportowane do firmy Daabon, która w tradycyjny sposób wyciska z nich olej. Wszyscy są zadowoleni: Ty, hodowcy i Amanprana.

Smażenie na czerwonym oleju palmowym: zdrowie i przyjemność

Czerwony olej palmowyZdrowotne właściwości czerwonego oleju palmowego
Czerwony olej palmowy stanowi źródło beta-karotenu, podobnie jak marchew zawiera go jednak aż dziesięć razy więcej! Zawiera też trzydzieści razy więcej likopenu (rodzaj karotenu) niż pomidory. Ponadto jest bardzo bogaty w witaminy z grupy E (siedem rodzajów), a zwłaszcza w tokotrienole, które zapobiegają starzeniu się skóry i chronią ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz chronią wzrok trzydzieści razy skuteczniej, niż jakikolwiek inny związek z gruby witamin E. Zarówno karoteny, jak i witaminy z grupy E wykazują silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się skóry, mózgu i całego organizmu.

Pycha!
Czerwony olej palmowy nadaje potrawom piękny, złotawy kolor oraz smak charakterystyczny dla kuchni Afrykańskiej i Latynoskiej. Doskonale nadaje się do przygotowywania ryżu, ziemniaków, duszonej cebuli, sadzonych jajek oraz sosu moambe. W połączeniu ze szpinakiem skutecznie chroni wzrok.

W pełni naturalny, zdrowy i smaczny olej z pewnego źródła. Dostępny w butelkach 325 i 1600 ml. Bovis 11,500, 55 Yang, indeks glikemiczny 0.

Tagi: