Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia
Alfred Vogel: “Jestem przekonany, że natura daje nam wszystko, co potrzebne dla ochrony i utrzymania dobrego stanu zdrowia.”
Wielka różnica pomiędzy olejem z pierwszego tłoczenia a organicznie aromatyzowanym olejem kokosowym
Aromatyzowany olej kokosowy jest produkowany z kopry. W Azji, małe firmy zajmują się suszeniem kokosów na słońcu albo paleniem ich w celu uzyskania kopry. Przytłaczający zapach kopry czuć z dużej odległości. Chodzą po niej kurczaki, ptaki, kozy i psy. Wilgotność powietrza i opady deszczu spowalniają proces suszenia, powodując pleśnienie i fermentowanie kokosów. Kopra jest następnie zawożona do fabryki, gdzie jest poddawana tłoczeniu, rafinowaniu, wybielaniu i aromatyzacji. Nic nie wskazuje na to, że aromatyzowany olej kokosowy pochodzi od śmierdzącej, pleśniejącej, niehigienicznej kopry. Amanprana była świadkiem tego w Indonezji, Sri Lance, na Filipinach. Wysoka temperatura procesu tłoczenia prowadzi do karmelizowania cukrów połączonych z proteinami (reakcja Mailarda). Następnie, olej kokosowy,brązowy po procesie tłoczenia, jest poddawany wybielaniu z zastosowaniem filtrów węglowych. Poprzez zastosowanie pary wodnej pod dużym ciśnieniem, usuwa się z oleju jego zapach. Proces jest tani, ponieważ umożliwia otrzymanie wielkich ilości oleju, bez przykładania uwagi do kwestii zdrowia. Jednakże proces rafinacji nie tylko zabija bakterie i grzyby, prowadzi również do utraty wielu substancji odżywczych. Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia również ma swój początek w świeżo obranych, rozdrobnionych orzechach kokosowych, suszonych jednak w niskich temperaturach w specjalnych suszarniach. Wysuszony miąższ kokosowy jest następnie poddawany tłoczeniu na zimno, dzięki czemu uzyskujemy olej kokosowy z pierwszego tłoczenia (VCO extra). Kopra z grzybami do aromatyzowanego oleju kokosowego. Świeżo obrane orzechy kokosowe do oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia.
Zalety oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia oraz oleju palmowego
- Zarówno olej kokosowy jak i olej z serca palmy zawiera wiele zdrowych MCT. Są to średniej długości łańcuchy kwasów tłuszczowych, które nie są magazynowane w postaci tłuszczu, ale zapewniają dodatkowe źródło energii.
- Są łatwostrawne i szczególnie polecane dla osób, mających problem z trawieniem tłuszczów.
- Zwiększają przyswajanie wapnia, magnezu oraz wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) oraz karotenów, występujących niemal we wszystkich warzywach.
- Poprawiają florę jelitową, wzmacniają ścianki jelit i wspomagają trawienie. Nie ma niczego lepszego na kłopotliwe wypróżnienia.
- Zmniejszają uczucie głodu, zawierają mniej kalorii niż inne oleje, wpływają na przyspieszenie spalania kalorii.
- Pozwalają zachować młody wygląd.
- Ze względu na zawartość tłuszczów MCT troszczą się o twoje zęby.
- Obniżają indeks glikemiczny potraw, przez co łatwiej uniknąć wahań nastroju oraz wahań poziomu cukru. Z tego względu są idealne w diecie niskocukrowej.
- Wspomagają wytrzymałość i są szczególnie polecane sportowcom.
- Zawierają znaczne ilości kwasów; laurynowego, kaprynowego, kaprylowego, kapronowego i mirystynowego, które zwiększają wytrzymałość.
- Idealne jako olejek do masażu, lubryfikant, pasta do zębów, naturalny dezodorant oraz środek wielu produktów do pielęgnacji ciała i włosów
- Zarówno olej kokosowy, jak i olej z nasion palmy, są idealnym nośnikiem dla olejków eterycznych. Wymieszanie olejku eterycznego z olejem palmowym czy kokosowym jako baza zapewnia głębszą i szybszą penetrację skóry przez olejek eteryczny, dzięki czemu działanie olejków eterycznych jest szybsze i bardziej efektywne.