Olej konopny i zasady Barta Maesa

Zupa kalafiorowaW swojej książce "Hoezo Veggie" szef kuchni Philippe Van Den Bulck przedstawia jak przygotować smaczne dania wegetariańskie, korzystając z prostych przepisów. Przepis na pyszną zupę kalafiorową: Delikatnie podgotować 2 drobno posiekane cebule z 2 łyżkami oleju kokosowego do momentu aż będą miękkie. Pociąć kalafior na kawałki. Część z tych kawałków odłożyć na później do smażenia. Dodać kalafior do duszonych cebuli i gotować razem. Dodać 1l rosołu warzywnego i pozostawić na wolnym ogniu przez 20 minut. Wymieszać 150ml śmietany owsianej w blenderze. Zmielić odrobinę pieprzu i soli morskiej. Usmażyć małe kawałki kalafiora w pozostałym oleju kokosowym i dodać 5 drobno posiekanych młodych cebul. Na koniec dodać olej konopny i podać do stołu. Pyszne i zdrowe.

Olej konopny dla zapewnienia równowagi

Udo Erasmus, ojciec chrzestny kwasów OMEGA napisał w swojej książce pt. “Fats That Heal, Fats That Kill” (Tłuszcze, które pomagają i tłuszcze, które szkodzą): „Olej konopny może być stosowany przez dłuższy czas w celu utrzymania równowagi w naszym organizmie, nie powodując niedoboru kwasów omega lub zaburzeń równowagi. Olej konopny ma lepszy skład, mianowicie 3 części kwasów omega-6 oraz 1 część kwasów omega-3. Poza tym, olej konopny zawiera prawie 2% GLA (kwasu gamma-linolowego)”. Niezbędny składnik do zapewnienia zdrowia. W naszych produktach olej konopny jest wzbogacony czerwonym olejem palmowym i olejem z kiełków pszenicy dzięki czemu zawiera karoteny i witaminy E. W ten sposób kwasy omega w oleju konopnym nie utleniają się w naszym organizmie i utrzymują właściwości lecznicze.

Konopia była do 1937 roku nadzwyczajną rośliną
Encyklopedia Britannica i większość książek było drukowanych na papierze z konopii. Przemysł związany z wykorzystaniem konopii był jednym z najważniejszych przemysłów na świecie. Również wojna napoleońska w 1812 r. dotyczyła konopii, a obrazy Rembrandta i Van Gogha były malowane na płótnie z konopii. Do 1820 roku konopia była wykorzystywana w 80% wszystkich wyrobów włókienniczych. Pierwszy Ford-T zasilany był olejem konopnym i został wykonany z tworzywa sztucznego z konopii, które jest 10 razy mocniejsze od stali. We wrześniu 1937 konopia została zdelegalizowana. Duże fabryki poczuły się zagrożone. Przydatna roślina stała się narkotykiem i została nazwana marihuaną.

Balance Delight: 85,5% oleju konopnego*, 10% czerwonego oleju palmowego*, 4,5% oleju z kiełków pszenicy. I to wszystko ... Bovis 15.300, -10 Yin, GI 0

Cztery podstawowe zasady Barta Maesa dotyczące oleju

1. Zdrowe oleje są tak samo ważne jak warzywa i owoce: Czasy, kiedy oleje uważaliśmy jedynie za swego rodzaju narzędzie do przygotowania potrawy, muszą odejść w przeszłość. Potrzebujemy nawet więcej kalorii pochodzących ze zdrowych tłuszczów, niż z białek.

2. Jakość oleju jest znacznie ważniejsza niż jego rodzaj : Używaj wyłącznie olejów z pierwszego tłoczenia. Oleje rafinowane są dużo bardziej szkodliwe niż rafinowany cukier. Oleje rafinowane poznajesz po tym, że w trakcie procesu rafinacji tracą zapach oraz smak. Margaryna jest czasami nazywana plastikowym masłem. Nigdy jej nie używaj. To tania imitacja z czasów II wojny światowej, kiedy masło było zbyt drogie. Zdrowa część oleju jest sprzedawana po wysokich cenach przemysłowi farmaceutycznemu. Odpady są pozbawiane zapachu, rafinowane, wybielane – i w ten sposób powstaje baza dla margaryny.

3. Rozróżniaj oleje tak samo jak rozróżniasz warzywa i owoce: Marchewka nie jest tym samym, co sałata. Ta zasada dotyczy także olejów. Zróżnicowanie, również jeśli chodzi o oleje, ma zasadnicze znaczenie.

4. Niektóre oleje można podgrzewać, inne mogą być stosowane wyłącznie na zimno: Oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych mogą być stosowane wyłącznie na zimno. Po podgrzaniu staja się szkodliwe. Najlepiej , jeśli oleje do podgrzewania będą zawierać jak najmniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Przetwarzanie i rafinowanie żywności jest podstawowym czynnikiem wywołującym choroby cywilizacyjne.

Tagi: