Olej z orzecha włoskiego i oliwa z oliwek

berberyjskie tajineBerberyjskie tajine, wegetariański specjał z Maroka, z oliwą z oliwek Verde Salud (dla czterech osób 4). Składniki: 1 czerwona i 1 zielona papryka, posiekane, 1 czerwona cebula, pokrojona na cząstki; 2 pomidory, 2 cukinie, 1 dynia, oliwa z oliwek Verde Salud z pierwszego tłoczenia, 0,5 filiżanki oliwek, 3 gałązki natki pietruszki, drobno posiekane, 3 gałązki kolendry, drobno posiekane, 3 liście laurowe, 2 łyżki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżka kuminu, 3 ząbki czosnku, dwie małe pałeczki cynamonu, szczypta pieprzu Cayenne, 1 filiżanka rodzynek. Przygotowanie: Posiekaj warzywa. Podgrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek i cebulę i smaż do czasu, aż staną się złotobrązowe. Dodaj warzywa, zioła i przyprawy i dokładnie wymieszaj. Dodaj 5 filiżanek wody bądź bulionu i duś przez 15 minut. Dodaj oliwki i rodzynki na 5 minut przed podawaniem. Tajine podawaj z kasza kuskus bądź brązowym ryżem.

Olej z orzecha włoskiego z pierwszego tłoczenia z Périgord

Franck Monsallier, zdobywca złotego medalu w roku 2005, wykorzystuje mieszankę czterech rodzajów orzechów włoskich ze swojego sadu w celu stworzenia delikatnego, czystego smaku Périgord. Franck Monsallier mówi: “Ani kilogram orzechów nie umyka mojej uwadze. Wspaniały olej orzechowy może powstać wyłącznie z najlepszej jakości orzechów włoskich”. Orzechy nie są poddawane wstępnemu ogrzewaniu ani opiekaniu. Takie postępowanie pozwoliłoby uzyskać wyższą wydajności oleju, jednak ucierpiałaby na tym jego jakość. Orzechy są kruszone w oryginalnych, granitowych żarnach, aż do uzyskania homogenicznej masy, która następnie jest przeciskana przez prasę skonstruowaną osobiście przez Francka Monsalliera.

Unikalność jego wynalazku polega na tym, że w procesie nie jest wytwarzane ciepło. Proces przeprowadzany w całości na zimno prowadzi do niższej wydajności, jednak pozwala na uzyskanie wyjątkowej łagodności oraz wyśmienitej jakości oleju. Jeden litr oleju z orzechów włoskich z pierwszego tłoczenia powstaje z około 5 – 6 kilogramów orzechów w czasie 30-45 minut. W rezultacie otrzymuje się olej o peroksydacji niższej niż 2mg oraz poziomie kwasowości niższym niż 0,5%, co jest wynikiem niezwykle korzystnym.

To właśnie z tych powodów Amanprana wybrała ten właśnie łagodny olej orzechowy z jego subtelnym aromatem. Aby chronić olej przed działaniem światła, wybraliśmy ciemną butelkę owiniętą papierem. Nie podgrzewać. Przepyszny z pieczywem, sałatkami, makaronem, jako składnik sosu vinaigrette oraz jako wykończenie dla wszystkich Twoich potraw. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Spożyć w ciągu 6 miesięcy od otwarcia butelki. 250 ml. Smacznego! Bovis 14.000, -50 Yin, GI 0

Dwie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia: Verde Salud do smażenia i gotowania, Hermanos Catalán do dań na zimno

Jakość Verde Salud jest potwierdzona na piśmie na butelce. 100% oliwek Picual. Wyprodukowana z oliwek organicznie uprawianych i zbieranych na nasłonecznionych stokach andaluzyjskiego parku narodowego Sierra Mágina w południowej Hiszpanii. Tłoczona na zimno (max. 27 °C). Dzięki swojej niezwykle wysokiej jakości, oliwa Verde Salud dobrze znosi temperaturę smażenia ponad 180°C. Verde Salud, pikantna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia z odświeżająco gorzkawym, zdrowym posmakiem. Producent:Trujal de Mágina. 750ml. Bovis 12.400, 10 Yang, GI 0

Bracia Catalán produkują, tłoczą i butelkują wszystko sami. Osiąganie jakości zaczyna się juz od drzew oliwnych, z których każde ma dla siebie aż 36 metrów kwadratowych powierzchni – to jest dwa razy więcej, niż zwykle. Ponieważ ich hacjenda znajduje się w samym sercu plantacji oliwek, ręcznie zbierane owoce są poddawane tłoczeniu w ciągu sześciu godzin od zebrania. Proces tłoczenia jest wyłącznie mechaniczny, przy zastosowaniu niskiego ciśnienia oraz temperaturze nie przekraczającej 25°C. Po zabraniu w zbiornikach ze stali nierdzewnej, oliwa z oliwek Amanprana jest przelewana, bez filtrowania, do butelek z ciemnego szkła. Zarówno smak, jak i właściwości przeciwutleniające są dzięki temu optymalnie chronione. W rezultacie uzyskujemy łagodną, harmonijną oliwę z oliwek, która zawdzięcza swój smak ziemi z której pochodzi. Rekomendowana do stosowania do potraw serwowanych na zimno oraz bardziej wyszukanej kuchni. Pochodzenie: La Rioja, Hiszpania. Producent: Almazara Ecológica de la Rioja. 100% oliwek Arbequina. 500ml. Bovis13.700, 10 Yang, GI 0.

Tagi: